T(e)Huis – innovaties en uitdagingen in ouderen- en dementiezorg

Posted by Niels on Monday December 8th 2014 at 14:05

DementieLab T(e)Huis

De tijd dat je als oudere op een zekere leeftijd vanzelfsprekend terecht kon bij het rusthuis in de buurt is voorbij. Het is een economische en maatschappelijke realiteit dat de traditionele residentiële ouderenzorg niet meer kan bestaan. Steeds meer ontstaat de noodzaak om ouderen (met dementie) in de thuisomgeving te verzorgen. Deze nieuwe situatie creëert een aantal uitdagingen: Hoe organiseer je praktisch de zorg voor een oudere/persoon met dementie in de thuissituatie? Wat is de rol van de residentiële zorg en hoe kan zij de thuiszorg ondersteunen (en vice versa)? Welke tools kunnen hierin ondersteuning bieden? …

Als afsluiter van het DementieLab-project werd er samen met het project SOM+ een event opgezet. Naast het voorstellen van de prototypes uit beide trajecten kwamen Linus van Laere en Christ Gastmans aan het woord.

De presentaties van de verschillende gastsprekers zijn hier te vinden:
Linus van Laere – zorgethisch perspectief op innovatie in zorg
SOM+ – Aankleedhulp, placemat & EHBD-doos
Chris Gastmans – robots in de zorg voor ouderen: wat zijn de  ethische knelpunten?
Niels Hendriks DementieLab – Rollator, verdwaaljuweel, kleurboek en kalender

Open Call workshop Bespoke Design

Posted by Jessica on Monday December 8th 2014 at 10:46

Social Spaces organises a new open workshop for the research “Bespoke design – Open tools for self-care and self-management for type 1 diabetes”. We invite people coming from different backgrounds to elaborate on insights that we gathered concerning new possibilities for using self-care tools in public space. The results from this workshop will be distributed. In this way we aim to prolong the lifespan of the project, which will end in March 2015.

Find more info about the workshop in this folder.