MELoDiA closing-event

Posted by Selina on Monday February 16th 2015 at 09:14

Our colleagues from CUO wrote the following blogpost on the MELoDiA project. Check it out (in Dutch!):

melodia closing event 2

Op 4 februari werd het resultaat van het MELoDiA-onderzoekstraject gepresenteerd in het Muntpunt te Brussel. Projectleider Kris Carron van Cartamundi Digital demonstreerde er een educatieve muziekapp in een K3-jasje. MELoDiA, een iMinds Media-project, had de ontwikkeling van een educatieve muziekapplicatie voor ogen. Het richtte zich op kinderen met een beperkte kennis en ervaring met muziekleren.

In oktober 2014 startte CUO | Social Spaces, samen met iMinds Digital Society onderzoeksgroep SMIT, een onderzoeksproject over muziekeducatie, motivatie en gamification. In verschillende fases werden kinderen en muziekleerkrachten betrokken in het ontwikkelingsproces van de MELoDiA-app. Het onderzoek met de kinderen leverde veel interessante inzichten op:

• Kinderen willen echt graag iets bijleren. Daarom vinden ze het prima om gecorrigeerd te worden en vragen ze om duidelijke feedback.
• Het is voor kinderen belangrijk om vooruitgang te zien. Daar maakt het krijgen van punten een belangrijk onderdeel van uit.
Kinderen nemen zelf graag de touwtjes in handen en willen liever niet dat de tutor hen teveel stuurt in het leerproces.
• Zingen voor een publiek is voor kinderen heel eng als ze vinden dat ze een liedje niet zo goed kunnen zingen. Daarom is het belangrijk om eerst alleen te kunnen oefenen alvorens hun prestatie te delen met anderen.
• Kinderen vinden het superleuk om zelf met muziek aan de slag te gaan; zelf een tekst of melodie verzinnen, hun stem vervormen, …

Verder weerspiegelt de opbouw van de app de best practices die we leerden van verschillende muziekleerkrachten. Zo wordt feedback gegenereerd in real time en worden de belangrijkste fouten aangeduid. Dit zorgt ervoor dat kinderen meteen weten waar ze fouten maken, maar niet ontmoedigd worden in het leerproces. Ook wordt, net zoals in de muziekles, een lied stap voor stap aangeleerd zodat de verschillende elementen apart ingeoefend kunnen worden. Ten slotte heeft de MELoDiA-app een leertraject voor ogen, maar kunnen kinderen ook zelf beslissen welke stap ze eerst zetten of waar ze het meeste tijd aan willen besteden.

Partners
• Cartamundi Digital
• MuTechnologies
• iMinds Media
• Halewijnstichting
• Lemmensinstituut (LUCA School of Arts)

Voor meer sfeerbeelden, ga naar: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.793406670734921.1073741836.717228088352780&type=1

RSS Feed